ADH11 blog

"Ziel en Zaagsel"
monumentaal kunstwerk van Annemarie HakvoortZiel en Zaagsel


Ziel. Een vonkje Goddelijk licht?
Is het waarneembaar in de flonkering van de zon?
De ziel dringt door in de materie.
Verlicht het. Verbindt zich. Verliest zich?
De aardse wetten overheersen.
Materie schittert in zijn variëteit.
Wanneer de ziel zich losmaakt rest slechts zaagsel.

Met dit kunstwerk wil ik de voortdurende beweging laten zien tussen de ziel en materie. De ziel symboliseert zich door de weerkaatsing van het licht in kristallen en glas. Het dringt in de materie. Wanneer de ziel zich terug trekt, blijft er stof over.
Close-up van middenstuk Tevens kan de beweging ook andersom beleeft worden; stof dat verandert tot concrete vormen en naar boven steeds meer oplost in het licht. Als mens hebben we voortdurend te maken met deze twee bewegingen: processen van ontspruiten, groei en loslaten.

In het kunstwerk zijn kristallen, glasscherven, berkenbast en boomschorsen, takken, mossen en zaagsel gebruikt. Het gebruik van de natuurlijke materialen is een verwijzing naar het aardse leven: het ontstaat, groeit, metamorfoseert, vergaat en weer ontspringt.

Het werk is ontworpen voor de tijdelijke expositie van de gelijknamige tentoonstelling "Ziel en Zaagsel" in Sint Walburgiskerk in Zutphen zomer 2015.

In deze monumentale kerk was de hoogte van de ruimte 17 meter. Het kunstwerk is zoals afgebeeld op de foto's 6 meter exclusief het ophangsysteem van 1,5 meter. In de kerk kwamen veel bezoekers waardoor ervoor gekozen is het werk tot 2,5 meter boven de vloer op te trekken. Idealiter hangt het kunstwerk het mooiste in een ruimte van minimaal 10-13 meter hoogte. De doorsnee is 1,4 meter. Het is mogelijk om de hoogte van het kunstwerk enigszins aan te passen aan de afmetingen van een toekomstige ruimte.

Om een optimale beleving van het object te bereiken is zonlicht het allerbelangrijkst. Het is het mooist als er gedurende een deel van de dag direct zonlicht op het kunstwerk valt. Zonlicht geeft een voortdurende weerspiegeling van het licht in de kristallen en glasscherven. Ook wekt het de kleuren van de boomschorsen tot leven. Dit maakt het tot een betoverend spel van licht en flonkering, kleur, vorm en beweging.

Op dit moment ben ik op zoek naar een nieuwe plek waar dit kunstwerk, definitief zijn bestemming kan krijgen. Mocht u interesse hebben of ideeen hebben voor geschikte locatie, dan kunt u via deze website contact met mij opnemen.